Vergeten Verzet van Dirk Bons en zijn zoons

               Vernoemd in een Amsterdamse straat, daarna weinig genoemd

Amsterdam was de woonplaats van het gezin Dirk, Jo, Ton, Co en Joke Bons. Het was ook spil van hun uiteenlopende verzetsactiviteiten: onderduik regelen, koerierswerk, overvallen en tussenstation in de pilotenhulp. 

Buiten Amsterdam horen meer plaatsen in deze 'kleine atlas'. aan te wijzen die plaats in een pagina met kaarten verdienen. Op de eerste plaats de vooroorlogse jaren, 

Verder twee plekken waar Ton Bons in het Vechtdal actief was, de plaats van de fusillades, de Eerebegraafplaats, ,Die moet ik nog maken.

Kleine atlas van een verzetsgezin

A.  Dirk Bons is 12 april 1898 geboren en hij groeide op in een mooie boerderij. Later deels tot monument verklaard, onder andere vanwege de voorgevel. Naast de Gereformeerde Kerk, die een belangrijke rol zal spelen in de hele familiegeschiedenis. 

De wieg van Diirk stond niet in deze boerderij, zoals blijkt uit de gevelsteen. Broer Jan plaatste in 1899 de eerste steen. Het is wel de woning waarin Dirk opgroeide tussen negen broers en zussen..

Ook: Pagina Gezin in Brandwijk



B. Waar Dirk Bons tijdens zijn studie en eerste onderwijsjaren woonde is mij niet bekend. Wel dat hij les gaf aan de Bavinckschool aan de Singel. Dat blijkt uit een krantenknisel

Meer daarover: pagina Voor de oorlog.



D. Het stratenpatroon van de Amsterdanse wijken Oud West en De Baarsjes lijken op elkaar. Inzoomen voegt niets toe, daarom een ' hoge' lucht/satelietfoto, waar het gezin Dirk Bons tot begin 1945 woonde. Aan de Wittte de Withstraat op één hoog. Mooi om te zien dat het vijftal in de dichtbebouwde wijk wel nabij twee parken woonde, het Vondelpark en het Rembrandtpark, niet of nauwelijks kleiner.

Een gevelmonument eert Dirk en Ton Bons.




N. Twee oriënterende kaartjes en twee luchtfoto's van De Opgeheven Hand, zo ook zonder routeplanner te vinden. 

Op 11 april 1945 zijn daar de tien vaderlanders gefusilleerd, met onder hen Dirk en Ton. Als represaille voor de aanslag op de Helderse Brug, waar rijksweg N9 over een naamloze vaart ligt. Zijpersluis ligt aan de overzijde van het Noord-Hollands Kanaal, niet zichtbaar op onderste foto, te klein voor de bovenste..

Linksboven een milieubedrijf, dat waarschijnlijk voortkwam uit een sloopbedrijf, ook al voor de oorlog daar aanwezig., Twee keer op 4 mei 's avonds daar geweest, ook op enkele werkdagen. Niets gehoord, lijkt milieuvriendelijk en weinig storend te werken.




Eerebegraafplaats Bloemendaal telt 372 graven van vaderlanders die daar vluchtig werden begraven. 


Volgende pagina: Voorwoord