Vergeten Verzet van Dirk Bons en zijn zoons

               Vernoemd in een Amsterdamse straat, daarna weinig genoemd

De Arrestatie

Het gezin Bons woonde tot de winter van 1945 in een woning aan de Witte de Withstraaat, maar ontvluchtte die na de arrestatie van een contactman, die het adres kende. Hoekhuis Händelstraat 1 werd het nieuwe onderkomen, eigendom van een NSB’er. Hij verraadde de SD dat er veel samenkomsten waren.

Die deed op 27 maart een inval tijdens een vergadering van de leiding van de kp, zes man op dat moment. Een zevende liep een half uur later de Duitsers in de armen.

Bij de inval vielen enkele schoten. Het tumult alarmeerde op de bovenverdieping moeder en . logé Piny Bons, oomzegger van Dirk, Ze bundelden veroverde voedselbonnen voor distributie, beseften het gevaar als de overvallers die zouden aantreffen, hadden boven geen toilet en namen een rigoureus besluit, wat Piny via Monique Bons als het volgt beschrijft:

=  'We begrepen dat het goed fout zat en zijn toen razendsnel alle bonnen op gaan eten. Pakje na pakje hebben we doorgeslikt en we hadden ze bijna op toen de moffen boven kwamen', weet Piny nog, terwijl ze zegt nog steeds te kokhalzen bij de herinnering. =

Tante Jo at boven met nicht Piny Bons zoveel mogelijk bonnen op om bewijsmateriaal van de illegaliteit weg te moffelen.

Veertien jaar was het meisje toen zij rouwde om haar oom en neef. Voor de derde keer in haar jonge leven, vertelt Piny Bons in het hoofdstuk interviews.

Mailcontact: gerard@dirkbons.nl

Volgende pagina: Zijpersluis 1945