Vergeten Verzet van Dirk Bons en zijn zoons

               Vernoemd in een Amsterdamse straat, daarna weinig genoemd

  1.  27 december 2017, herschreven 2 januari 2018.

Niet 6, maar 21 KP-leden omgekomen

Dat bleek toen Hubert Berkhout, coördinator dienstververlening van het Niod (Ned. instituut oorlogsdoc.) voor mij in voor amateurs onbereikbare digitale archieven een zoekopdracht plaatste. Naar personen die gekoppeld zijn aan Reintje de Vos, de door Dirk en  Ton Bons opgerichte knokploeg. Zes zijn gefusilleerd in Zijpe, ongeveer eenzelfde antal bij een vergelijkbare fusillade in Sint Pnacras. ,,Het kunnen er meer dan 21 zijn’’, vertelde de onderzoeker. Vele archieven zijn nog niet gedigitaliseerd.

Ik noem pas namen bij een redelijk overzicht, in de loop van 2019. Al zou ik nu al kunnen beginnen met een tweede groep slachtoffers.

Berkhout attendeerde me ook op een lijvig boek over Eerebegraafplaats Bloemendaal. Daarin staat hoe in Sint-Pancras 6-8 andere leden van de Bons-knokploeg gefusilleerd. In dit inmiddels door Alkmaar opgeslokte dorp werden in totaal 20 gijzelaars  doodgeschoten. Na een aanslag op 14 april, drie dagen na de represaille van Zijpersluis, haast vlakbij Sint-Pancras.

Met nagenoeg onbetekenend gevolg voor de Duitsers. Een zware bom in de spoorlijn bij het dorp moest een foeragetransport naar Den Helder doen ontsporen. Evenwel, voor de trekkende locomotief rolden twee platte wagons als beveiliging, die de springstof tot ontploffing brachten. Het transport zelf bleef op de rails.

Desondanks waren de Duitser het zat, er waren nog twee aanslagen op spoorlijnen geweest. Zo besloten ze deze keer twintig personen te fusilleren, op 15 april.

De bijna-bijbel van 30 x 20 x 7 cm noemde ik eerder op deze  pagina een 'goudader voor deze site'. Daarover  kun je discussiëren, ook over de voorspelling: ,,Ik moet nog veel mijnwerk verrichten.'' De laatste metafoor klopt, maar dat gebeurt dus in een kolenmijn. Er rijden nog steeds treinen over die lijn naar Den Helder, maar hele andere.