Volgende tekst uit HOME was irrelevant:


Voor bezoekers met een bredere belangstelling dan alleen de oorlogsellende, maakte ik de pagina's bevrijdingsfestivals, hier en daar een beestjesfeer en natuur en bloemen 

Hoofdteksten wijnrood, ondersteuning blauw, twee zwarte pagina hebben die tekstkleur, citaten, veelal vol onheil, paarsHandje-klik boven foto of onderstreepte tekst levert een uitvergroting of andere pagina op, intern of op www, Overbekend bij de digi-generatie, bij de mijne blijft het wennen om daaraan te denken. 


De hieronder staande tekst stond tot 19-6-15 in de pagina pacifisme vergeten. Had ik het liefst volledig gewist. Het gaat om een ondergeschikte visie op de vele conflicten en andere problemen op onze wereld. Ik sta er nog volledig achter, maar leidt af van de hoofdzaak: Bereidheid om met levensgevaar van duizenden (en destijds miljoenen) genocide direct bestrijden.

Ik sta nog volledig achter die secundaire mening hieronder, maar het leidde af van de hoofdzaak op de pagina "pacifisme'. Ik kan er nog veel meer wereldproblemen uit heden en nabije verleden bij halen. Bij het vraagstuk over de vluchtelingenstromen zeg ik gewoon: ik weet het niet.

 Voor de goede orde herhaal ik wat ik elders uitlegde: ik gooi zo'n heel of half verhaal niet weg om de site controleerbaar te houden. Daarom deze verplaatsing.


Mijn oom en neef, die met zoveel levensgevaar streden tegen die massale barbarij, brachten mij dus tot een duidelijke zienswijze op genocide: directe totale niets ontziende strijd met alle mogelijke middelen. Geldt niet voor alle mondiale conflicten en oorlogen.

Zo'n Russisch-Oekraïns  conflict bijvoorbeeld, moet je aan die middeleeuwers zelf overlaten.

Omdat de bevolking van De Krim  voor driekwart Russisch is en cultuur-historisch voor 90 procent, was het westerse verzet tegen annexatie zot. De Krim is met een pennestreek van sowjet-tsaar Chroetjov toegevoegd aan Oekraïne, met lak aan een eeuwenoude binding.

Echt afschuwelijk was natuurlijk dat wild om zich heen schieten met de zwaarste luchtdoelraketten, geleverd door een 'bevriende natie'. Hoe terecht de annexatie van dat schiereiland, was, 'Moedertje Rusland' had zulk geschut nooit moeten geven aan die primitieve milities.

Kortom, als Poetin als wapenleverancier na MH27 geen verantwoordelijkheid erkent en zijn vazallen 'dankzij' zijn wapens die grote burgeroorlog voortzetten, zijn wapenleveranties aan de zwakste partij onvermijdelijk.  Maar in Oost-Europa is nog geen sprake van grootscheepse etnische of religieuze terreur, van massale onthoofdingen ofzo. 

Ik leg dit als terzijde uit, wil niet dat mij wordt aangewreven dat ik in alle brandhaarden van de wereld westerse soldatenlevens op het spel wil zetten.