Vergeten Verzet van Dirk Bons en zijn zoons

               Vernoemd in een Amsterdamse straat, daarna weinig genoemd

Vooraf: Kids herdenken èn vieren

Ongelukkige ornamenten 

Voor het muurmonument van de Witte de Withstraat staan twee forse, vaste afvalcontainers. 

Bepaald geen erewacht, ze zijn ook verkeer belemmerend. Niet altijd te voorkomen, dit geval is ongelukkig te noemen.

Onder de 'bakken' zijn brede, vooral diepe stortkelders ingegraven. Ze worden regelmatig voor lediging uit de weg getild. Het fietspad is omgeleid, het trottoir van 2,10 naar 1,20 meter is versmald.  

Lastig bij de Dodenherdenking door de grote adoptieschool De Meidoorn. Ruim dertig leerlingen luisterden naar korte uitleg en waren een minuut stil. Op stoep èn fietspad. Begeleiders dirigeerden peddelaars enkele minuten de autorijbaan op.

Hier zagen planners en checkers iets over het hoofd. Over zo'n vierhonderd meter telde ik drie paren afvalkelders. Er is  gekeken naar egale verdeling, minder naar andere omstandigheden. 

Ik zag toevallig een lediging, die stortkelders zijn wel heel diep. Dat graven in het Amsterdamse grondwater, plaatsen en omleiden van het fietspad was ongetwijfeld kostbaar.

Wat mij betreft is verplaatsing van het muurmonument bespreekbaar. Dat is eerder gebeurd met het algemene monument aan de Baarsjesweg, nu op het voormalige jaagpad. Eerder stond het op het Piri Reïsplein, maar maakte plaatst voor de Westermoskee.

Het muurmonument in de Witte de Withstraat is ingemetseld bij de woningen van Miedema en Bons, maar een adresaanduiding staat er niet op. Verplaatsing naar een andere nabije muur is een optie. De drie worden inmiddels vooral geëerd als omgebrachte bewoners van wijk De Baarsjes, zelfs 'verhuizing' naar een andere straat is niet uit te sluiten. Dan kan ook rekening worden gehouden met de school.

Geplaatst op  8 mei mei 2019. Om op eerdere data prioriteit te geven aan herdenkingen, bevrijdingsfeesten en berichtgeving daarover. De eerste kritische versie kon als aanmatigend overkomen. Die heb ik 9 mei aangepast, heb wel een enkele ironie gehandhaafd. 

Voor een pagina als deze zal ik elke aanpassing hier melden.

Ook in die eerste instantie was ik m.i. niet echt verwijtend.  Niet iedereen hoeft zich 365 dagen per jaar bezig te houden met de Dodenherdenking, erkende ik al.  ,,Ik ben niet van de herdenkingspolitie'', zei Gerdi Verbeet, voorzitter nationaal Comité 4 en 5 mei, in een interview.  Ik ook niet.

Maar ik vond en vind mijn voorstel inhoudelijk voldoende  het overwegen waard om snel na 5 mei in de site op te nemen. Ik hoop op een oplossing voor de herdenking van 4 mei 2020 en ga anderen een mening vragen.