Vergeten Verzet van Dirk Bons en zijn zoons

               Vernoemd in een Amsterdamse straat, daarna weinig genoemd

2x20 jaar zelden aan ze gedacht

Afgezien van een laaggeplaatste minibiografie kon ik in Google niets vinden over Dirk Bons. In het najaar van 2014 zocht ik vergeefs in Wikipedia, testte ook of andere verzetsstrijders met straatnaam in de digi-encyclopedie stonden. Bij negentig procent wel, niet bij mijn familie.

Ik slaagde erin een wiki-pagina te maken over vader en zoon. Die late registratie, verleidde mij ertoe de site de titel ‘Vergeten Verzet’ te geven. Kan ook hoogdravend zijn. Hoe waardeer je onder ruim duizend omgekomen illegalen waarde van de moed, getrotseerde gevaren, decoraties en andere afwegingen? Ik koppelde daarom de meest logische domeinnaam Dirkbons.nl, al kun je dezelfde site ook oproepen met vergetenverzet.nl 

Die laatste titel sloeg meer op mezelf. Alleen rond 1993 dacht ik veelvuldig aan oom en neef. Vanwege die terroristische artilleriebombardementen op burgerdoel Sarajevo, eerder  beschreven. Zoals ik in de vijf opiniepagina's beredeneer dat we moeten blijven leren van de geschiedenis, dat er bij herhalingen altijd overeenkomsten zijn naast de verschillen.

Toen overwoog ik een boek over hen te schrijven, als voorbeeld hoe we bij terreur zo hard mogelijk moeten terugslaan. Maar ik had een veeleisende baan, kon er geen nevenklus bij hebben, die veel extra (geestelijke) inzet vergt.  Als puber was ik trots op de Dirk Bonsstraat, ook daarna verdween deze naam twintig jaar uit mijn belangstelling. 

Mij is wel eens gewezen op de sterfelijkheid vaan getuigen, dat ik daarom niet mocht aarzelen. Valt niet te ontkennen, maar bovenal zag ik gewoon op tegen een project waarbij zelfs voor een amateur specialistische kennis en vaardigheid nodig is, voor onderzoek in historie en archieven. Toen ik in 2012 met vervroegd pensioen ging, aarzelde ik nog twee jaar eer ik het voornemen van 1993 begon uit te voeren.


Gerard Bons

Volgende pagina: Dank