Vergeten Verzet van Dirk Bons en zijn zoons

               Vernoemd in een Amsterdamse straat, daarna weinig genoemd

Opinie 2

Hellehond 

Twintig jaar na de genocide op de Balkan heeft zich een nieuwe totale terreur aangediend. Veel erger, deze keer net als de wereldoorlogen, wereldwijd. Bendes trekken in Azië en Afrika onthoofdend en brandschattend rond. Dan nog die terreur in Europa, georganiseerd in Raqqa, de Noord-Syrische hoofdstad van de Islamitische Staat. In sommige individuele gevallen is er alleen sprake van dat Raqqa de inspiratiebron is van aanslagen.

Als de wereldgemeenschap in allerlei twisten en secundaire oorlogjes blijft ruziën over de aanpak van de Hellehond, zullen de zelfmoord-terroristen binnen onze grenzen meer en meer geobsedeerd raken. Nog meer 'Parijs' dreigt, juist bij gedraal.

De godsdienstwaanzin is grenzeloos bij die lieden met bomgordels. De openlijke, zelfs trots via www geëtaleerde sadistische moordzucht is het toppunt. In dat opzicht onvergelijkbaar met de genocide onder de  7000 mannen van Srebrenica. Die gebeurde in het geniep. Gold ook voor de holocaust, pas in volle omvang ontdekt bij de bevrijding van de vernietigingskampen.

Pure minachting van elke menselijkheid om het nu zo openlijk te tonen.  

Op het geweld boven Londen en Pearl Harbour volgde nog zwaarder tegengeweld boven Dresden en Hiroshima. Dat bracht Duitsers en Japanners tot bezinning, transformeerde ze in dat enkele jaar 1945 tot vreedzame wereldburgers.

De hellehond is een mythologisch wezen in veel oude culturen. Spreekt eigenlijk vanzelf: Bewaker of gids in de hel.

Volgende pagina: Margraten