Vergeten Verzet van Dirk Bons en zijn zoons

               Vernoemd in een Amsterdamse straat, daarna weinig genoemd

Een dubbele betekenis

Toen ik de titel ‘Vergeten verzet’ koos voor deze site, vreesde ik vanaf het begin verwijten van overdrijving. Dat Dirk Bons wat laat in Wiki belandde is als argument dun te noemen. Ook bij de grootste lawine aan bewijsstukken voor de supermoed van mijn oom en neef kan de scepticus altijd zeggen: ,,Ach, u bent nu eenmaal niet objectief, meneer Bons.’’

Het wordt anders bij beoordeling van een volle tak van het verzet. Voor de pilotenhulp vind ik de publieke aandacht gering in verhouding tot de omvang, de risico’s, de reddingen en de schade voor de vijand met de terugkeer van extra ervaren piloten . Ton Bons was daarin zeer actief. Onbetwist, want waar duidelijke paperassen, oorkonden en erkenningen van de 1800 onderduikers van Dirk Bons (nog) ontbreken, zijn er harde geallieerde documenten van de pilotenhulp van zijn zoon.

Hier en daar zal ik vergelijkingen trekken, maar neem me voor nooit af te dingen op daden van andere individuele verzetsstrijders. Ik excuseer me bij voorbaat als ik dit in komende edities een keer vergeet. Het gaat me puur om meer aandacht en waardering voor verzetsgezin Bons, zonder anderen te gaan 'vergeten'.