Vergeten Verzet van Dirk Bons en zijn zoons

                 Vernoemd in een Amsterdamse straat, daarna weinig genoemd

  Geen Wilhelmus, geen speeches

  De dodenherdenking van Zijpersluis telt twee herdenkingen, om 19.00 en 20.00 uur . Ze kunnen elk afzonderlijk worden bijgewoond en de tweede is tegelijk met de Nationae Dodenherdenking.

  In de eerste danken de bezoekers de geallieerde gevallenen bij vier  Die herdenking vindt plaats op de Gemeentelijke Begraafplaats van Schoorl en begint daar om 19.00 uur bij de graven van vier oorlogsvliegers. Na twee minuten stilte houdt de burgemeester een korte toespraak en volgt voordracht van een Engels gedicht. De Engelsman Collin Wright opent de bloemleggingen. In een rondgang op het kerkhof wordt ook het monument voor de Schoorlse Joden bezocht. Daarop een steentje leggen als teken van aandacht behoort tot de attenties

  Wie wil meelopen in de stille tocht van Zijpersluiis  moet uiterlijk 19.45 uur op verzamelpunt hoek Hemmerweg/Parallelweg N9 zijn. De stoet loopt in tien minuten naar het monument. Niet meelopen is ook mogelijk, dan is aanwezigheid bij het monument om 19.45 uur gewenst omdat twee stoeten (een andere vanuit de richting Schagen) het onmogelijk maken over de parallelweg te rijden.

  Een trompetter blaast de Last Post, gevolgd door de twee minuten stilte en de krans- en bloemleggingen. Daarna loopt iedereen om het monument heen. Het defilé, heet dit. Waar elders bijna altijd het publiek voor de oorlogsmonumenten langs loopt, is het in Zijpersluis een rondgang.

  Het monument leent zich daarvoor in het open veld. maar de bijna meditatieve omloop is toch heel apart. Er is een rond pad van stapstenen om het monument gelegd.

  Na het defilé gaat iedereen zijn weegs, het organiserend comité benadrukt het nog eens in het draaiboek: geen Wilhelmus, geen toespraken. 

  Het is waarschijnlijk de oorspronkelijke ceremonie bij de dodenherdenking. Dat las ik in een (ex)verzetsblad, staat beschreven in een historische pagina verderop.

  De herdenking 2015 op de Gemeentelijk Begraafplaats werd heel mooi vereeuwigd door Door Hans Brouwers. Meer staan er op 3x herdenken.

  Op een mooie januariochtend vol rijp en mist legde ik eem stille sfeer vast, te zien in Donker kristal

  Volgende pagina Herdenking 2014.