Deze site kan slechts op één pagina de widget voor een zoekopdracht bevatten. Link: ZOEKEN 

Dit hoofdstuk ga ik in mei 2019 grondig inkorten, o.a. door herdenkingen Zijpersluis samen te voegen.

Pagina's in hoofdstuk Zijpersluis 2014/15:

De Dodenherdenkingen van Zijpersluis houdt een traditie in stand. Op 4 mei 2014 bleef het na 20.00 uur stil, zonder enige toespraak of gerucht.

Bij de Dodenherdenking 2015 van Zijpersluis was de voorbereiding voor de Stille Tocht ontspannen, wel zo prettig voor de jongere deelnemers. Ook toen bleef het na 20.00 uur weer stil.

Op 4 mei 2016 een herdenking met bloemlegging door (een lid van) de familie  

Eens in de vijf jaar vindt op 4 mei een herdenkingsdienst plaats in Dorpskerk van Schoorl. Met mooie koorzang en toespraken, die bij de Opgeheven Hand niet mogen worden uitgesproken.

Van de Dodenherdenking Zijpersluis op 4 mei 2015 is een  Youtube-video van precies twee minuten gemaakt.  Ook koorzang in de herdenkingsdienst.

Vooraf aan de herdenking in Zijpersluis gaat in Schoorl op de begraafplaats een intieme herdenking vooraf. Enige tientallen staan dan stil bij graven omgekomen piloten en Joden.

In het Niod stuitte ik op een krant uit 1948, waarin de puur stille herdenking als de meest oorspronkelijke wordt beschreven. In De Zwerver, orgaan van oud-verzetsstrijders.

Dankzij lezer Henk Deken kreeg ik de beschikking over gedigitaliseerde films van de onthulling van De Opgeheven Hand in 1947. Van zijn vader, kp'er Johan Deken.

Dieren herdenken onze doden niet, toch leuk als een huisdier erbij is en zich stil houdt.