pAGINA IN OPBOUW

Allereerste monument

Twee treffende foto's kreeg ik in 2017 gemaild van Mike Bouman uit Nieuw Zeeland, ,,Uit een album van mijn ooms'', schrijft hij in een mail. ,,Ze spreken voor zich,'' voegt hij terecht toe.

 

Data zijn niet bekend, maar deze foto's zijn beslist in 1946 gemaakt. Gemeentebestuurders en bewoners van Zijpe richtten namelijk al heel vroeg een monument op, dat 3 mei 1947 werd onthuld, zoals te zien is in de gedigitaliseerde film in de volgende pagina

De bovenste foto met gestapelde bloemenhulde en (voor  zover zichtbaar) twee kransen is waarschijnlijk gemaakt op 5 of 6 mei. Je zou iets kunnen zeggen van de provisorische afbakening, maar iedereen was druk met de wederopbouw. Het weinige goede hout uit de puinhopen werd daarvoor gebruikt. Prachtig dat desondanks al in 1947  een mooi monument (volgende pagina) werd geplaatst.

Voor de luttele maanden tot de onthulling werden nog redelijk degelijke planken aan de  palen getimmerd. Die  lap op dat bordje? Door de wind, achteloosheid in onderhoud is bijna uitgesloten. Tegenwoordig zou een fotograaf dat gewoon verwijderen, het familielid van Jan van Kan durfde het niet te beroeren.

Klaas Tillema van het herdenkingscomité heeft de historische vereniging van Zijpe gevraagd of er nog iets in de archieven is te vinden.