De enige, indringende ontmoeting 

Twee belangrijke foto’s en een indringend document in deze site waren afkomstig van neef Jaap uit Deil. Hij was toen al ziek. Het kwam nooit tot een tweede ontmoeting voor meer materiaal. Met ongeveer honderd anderen begeleidde ik hem 8 augustus 2015 naar zijn graf.

,,Onze vader was zo vaak bezig met zijn handeltjes.’’, vertelde dochter Judith bij het graf. Ze doelde op het verzamelen van foto’s, documenten en spulletjes. Om anderen een  plezier te doen. Gratis, dus niks handel in de letterlijke zin. Bovenal was Jaap een liefdevolle echtgenoot, vader  en opa, die gek  was op knuffelen.

In de volle kerkzaal van de Gereformeerde Gemeente in Geldermalsen moest ik wennen aan het zingen in hele noten. In een kleurig wandkleed herkende ik de Barmhartige Samaritaan, voor mij de mooiste gelijkenis van Christus. Over een man uit het verachte volk van Samaria, die een overvallen, half doodgeslagen Jood langs de kant van de weg verzorgt; nadat eerder een priester en een tempeldienaar bang en haastig doorliepen.  Mooie achtergrond voor iemand die zo graag anderen hielp.

In die eerste en laatste intense ontmoeting was ik op Jaap gesteld geraakt. Ik had graag meer foto’s van de uitvaart gemaakt, maar dat is nog steeds ongebruikelijk.

Het gereformeerde geloof was een belangrijke drijfveer voor het Amsterdamse verzetsgezin. Ik ken nog weinig details, hoop die in de loop der jaren te vinden. Ik heb wel de indruk dat de ‘Bonsen’ van Amsterdam zich ergens tussen ‘zwaar’ en ‘liberaal’ bevonden.

 

Laatste kolomfoto is één van de twee die Jaap beschikbaar stelde, geplaatst op de pagina Brandwijk voor de oorlog.