Vergeten Verzet van Dirk Bons en zijn zoons

               Vernoemd in een Amsterdamse straat, daarna weinig genoemd

  


Ik heb in deze site wat zijdelingse  onderwerpen opgenomen, zoals straten en straatnamen, familiepagina’s,  een terreinverkenning. Hieronder het oudste Nederlandse verzet in een museum.

Het allereerste verzetsgezinHet opmerkelijkste schilderij in de interessante  collectie van museum Prinsenhof in Delft is ‘Allegorie op de deugden van Willem van Oranje’ van  Cornelis van Kittensteyn.


Over meer dan twee meter een stoet met drie praalwagens, twee met een geharnaste Willem van Oranje, de derde met een baar. Daarop De Zwijger, letterlijk voor altijd. De lucht wemelt van de engelen, daaronder van de symbolen, teveel om uit te leggen, behalve die ene.

Drie zwart geharnaste begeleiders naast de dode verbeelden de drie broers van Oranje: Hendrik, Adolf en Lodewijk van Nassau, alle gesneuveld in de Tachtigjarige Oorlog. Dus uiteindelijk vier broers voor onze vrijheid geveld. In veldslagen, de Vader des Vaderlands door een sluipschutter.

Pas nu dringt dit tot me door.. Dit zijn de vroegste verzetsstrijders, ons allereerste verzetsgezin.

Wat me ook trof was het ‘opleuken’ van de moord op de Vader des Vaderlands.

 

Bij de twee gaten in een muur van de kogels die hem volledig doorboorden, staat een vierkante pilaar. Daarachter had Balthasar Gerards zich verscholen. In drie seconden wordt met een wit silhouet uit een projector uitgebeeld hoe de moordenaar toesloeg. Met tussenpozen van een minuut, de actie in 5% van de tijd. Wellicht om de sfeer van een digi-poppenkast  te voorkomen.

Je kunt bedenkingen hebben bij dit aardigheidje, maar de kids genieten. Dat dit  slachtoffer al ruim 400 jaar dood is, vergemakkelijkt acceptatie.

 

..