Vergeten Verzet van Dirk Bons en zijn zoons

               Vernoemd in een Amsterdamse straat, daarna weinig genoemd


Een mooie karikatuur

Eén van de tien vliegeniers die Ton Bons naar veiliger oorden probeerde te brengen was de Pool Chesweph Oberduk, vliegend voor de Britse Royal Air Force. Waar aangetroffen en verder geholpen? Geen idee, maar het belangrijkste: De man kon verdienstelijk tekenen. Een enkel blaadje was voldoende voor een geslaagde karikatuur. Zonder spot, wel zie ik verliefdheid

Aanstaande verloofde Joke Kwant kreeg die toen Ton nog pilotenhelper in het Vechtdal was. Hij zei er waarschijnlijk niet veel over, want dochter Evelyn heeft haar moeder ook nooit horen vertellen over de herkomst. Wij verbaasden ons niet. Meer dan noodzakelijke informatie doorgeven aan anderen was gevaarlijk, ook aan partners in een verzetsgroep of geliefden. De SD schroomde niet informatie er uit te martelen.


Op alle mij tot nog toe bekende foto’s ziet Ton er altijd serieus of hooguit neutraal uit. Zoals op de foto met twee andere mannen, ook gekregen van Evelyn zonder dat (voor alsnog) enige informatie bekend is over hen. Met de man die aan een parachute uit de lucht was komen vallen had hij dikke pret. Al was het maar incidenteel, een moment van ontspanning om ook alert te blijven.

Volgende pagina: Verloving