Bevrijding vieren met

'rare'tank

Het jonge Regionaal Oorlogsmuseum van Schagen heeft 5 mei zijn grootste bezienswaardigheid buiten de deuren staan. Een originele Priest-tank siert dan het Slotplein bij de twee vestingtorens van het stadje. Het gevechtsvoertuig kan er van 10.00 tot 16.00 uur Tworden bewonderd.

De geallieerden kwamen destijds niet met tanks naar Noord Nederland, omdat ze vreesden dat de voertuigen vast zouden lopen in de klei- en veengronden. De Priest-tank is eigendom van oorlogsmuseum Collection 39-45 uit Winkel en één van de weinige nog ‘werkende’ exemplaren in Nederland. Groot lijkt íe niet. Zo zonder koepel, maar met een soort uitkijkpost en een hoop bagage op de 'buik', ziet die er wel interessant uit. 

Het bovenstaande haal ik grotendeels uit een kort artikel van Michiel Snik in de editie Schagen van het Noordhollands Dagblad.  De foto is van John Oud, de twee op de foto zijn de vrijwilligers Paul Visser (links) en Niek Jan Grooff.

De laatste is te beschouwen als de initiatiefnemer van het museum. Het staat al een jaar op het programma om na het museum van Midwoud  de museumtoren in Schagen te bezoeken. Die is niet vaak open, wel op afspraak. Verder is het tijdens Schager zomerfeesten op donderdagen geopend.

Volgende pagina: Utrecht.