Een 'circusvoorstelling'


Luchtarmada's boven Salland veroorzaakten dit kunstwerk van dood en verderf voor de vijand. Zo kun je deze foto noemen uit 'Rondom den Herdenbergh'. Vooral de vier motoren van Vliegende Forten, bijna elk een forse auto, tartten de Duitse luchtafweer met brede witte banen. Voor veel geschut onbereikbaar hoog. 

Auteur Luisman beschrijft hoe ze als kind dit ervoer als een circusvoorstelling. ,,Als schoolkinderen vonden we het haast een attractie om bij heldere lucht in het speelkwartier vliegtuigen te tellen, die in formaties van grote aantallen richting Duitsland vlogen. Het werd helemaal spannend als er 'jagertjes' tussen zaten. Zwenkend en opblikkerend maakten ze capriolen rond de witte condensstrepen trekkende machines. De luchtoorlog voltrok zich tegen een blauw decor als een doorlopend schouwspel aan onze ogen.''

Het was genieten tot die 24-ste februari, toen een neerstortende bommenwerper een boerderij vernietigde. En ook vijf bemanningsleden de dood vonden. Voor de vrijheid minnende Sallanders en Amsterdammer Ton Bons wellicht een extra reden die jongen uit Kentucky, die wel tijdig met parachute aan zijn toestel ontsnapte, op de grond in veiligheid te brengen. 

 Mailcontact: gerard@dirkbons.nl

Volgende pagina: Lucky Lady