(eerste nieuwsbericht van deze site)

Stap naar monument aan de Graafstroom

In Brandwijk worden donderdag 11 februari 2016 twee ontwerpen gepresenteerd voor een monument ter herdenking van de zes omgekomen bemanningsleden van een neergeschoten Lancaster. De regionale kunstenaar Paul Pallandt maakte ze. Een plek voor het monument is nog niet bepaald.

De ondergang van de bommenwerper beschreef ik op de pagina Verstrooid vliegtuig. Resumé:  Het vliegtuig werd na een bombardementsvlucht boven Duitsland op 22 mei 1944 door een nachtjager neergeschoten. Grondig, want de brokstukken zijn in een straal van een kilometer in Brandwijk en Molenaarsgraaf teruggevonden. De Engelse piloot sprong nog tijdig uit de cockpit en overleefde in krijgsgevangenschap de oorlog.   

Arjan Wemmers heeft als import in Molenaarsgraaf zich sterk gemaakt voor opgraving van een motor met propeller bij de boerderij waar de wieg van Dirk Bons stond. En van mijn vader. Het lukte de resten met hun dodelijke historie naar boven te halen, waarna Arjan ging netwerken voor een monument. Datzelfde organiseerde hij eerder met succes in zijn geboorteplaats Bleskensgraaf. Meer op de interne pagina Paalzitten, over de eerste fondswerving voor het monument

De informatieavond begint om 20.00 uur in gebouw De Akker achter de Gereformeerde Kerk van Brandwijk.

Op internetpagina Informatieavond  van nieuwsblad Het Kontakt kun je meer informatie vinden.  Aardigheidje, feitelijk niet terzake doende, wel leuk: de redactiecoördinator die dit schreef, Bert Bons, is een neef van me, van de volgende generatie. 

Omdat ik de opgravingen bij het geboortehuis van mijn vader en de initiatieven voor een monument met plezier volgde, permitterde ik me een opinie over de plek van het nieuwe kunstwerk in mooie monumenten bij een kerk

Direct hierna: Laatste aangevulde pagina's