Een verschrikkelijke man, die Trump. De brutaalste haan ooit in het Witte huis, afkeer van vreemdelingen is maar een partje van zijn karakter. Overal heftige vijandschap zodra iemand of iets hem niet zint. Waarom die woede met een razende politieke oorlog tegen dat zorgwetje van Obama?

Een halfjaar gelden hoopte ik er nog  het beste van met die man. Leidde tot een optimistische opinie over een 'deelmening' van de kerel. Die handhaaf ik gewoon.  

Dooi in de 2e Koude Oorlog

Na de verkiezing van Donald Trump feliciteerde ik neef Anton Bons in Californië, telefonisch dus. ,,Als ik win, ga ik een wodkaatje drinken met Poetin’’, kondigde de nieuwe president al maanden eerder aan. Toenadering tussen die twee is hoopvol 

De Koude Oorlog herleefde toen de Baltische Staten tot de NAVO toetraden. Het plan ook bananenrepubliek Georgië aan het bondgenootschap toe te voegen, eindigde in een triest oorlogje. Klein duimpje begon, president Saaskasvilji zou hebben gehoopt op steun uit het westen. 

Een heet moment in de tweede Koude Oorlog, net als Boedapest 1956 en de Praagse Lente 1968 in de eerste.  Terugname van De Krim door Rusland leidde tot overtrokken reacties en schadelijke boycots, voor allen.  De bevolking van het schiereiland is voor driekwart Russisch, culturele banden zijn nog sterker. Werd (in historisch perspectief) een oogwenk geleden aan de Oekraíne vastgeplakt op basis van de geografische ligging, een onbeduidend argument

Het Westen kan hoog en laag springen, de Krim is en blijft Russisch.  Als dat direct was erkend, was ook meer kans geweest op vreedzamer ontwikkelingen in Oost-Oekraïne (zonder super-luchtdoelraket) en Syrië. Het valt niet te ontkennen dat de Rus buitengewoon bruut optreedt (eufemistisch gezegd) , maar we willen en kunnen er niets tegen doen.    

De meeste ideeën van Trump (zoals bagatelliseren van de milieuproblemen) bevallen me niet, de-escalatie in de wereldpolitiek is wel een lichtpunt. De wereldgemeenschap kan zich beter richten op vernietiging van de Islamitische Staat, erfgenaam van het Nazisme.  

Als driekwart eeuw geleden. Het Russische volk werd zeer bloedig geterroriseerd, maar toch kreeg Stalin via Moermansk Amerikaanse wapenleveranties. Met hem vergeleken is Poetin een verlicht despoot, ook tegenstanders terroriserend, maar niet massaal. Hij is in een redelijk goed functionerende democratie keer op keer herkozen. Wij adoreren Gorbatjov en Jeltsin terwijl ze het land naar de afgrond trokken, Poetin sleepte dat weer terug. 

Na twee gesprekken tussen die twee machtigste macho's zal de wereldvrede niet meteen uitbreken, maar vernieuwing van een oud pact verdient een kans.

Waar ik nog aan toevoeg: Die spionagehulp van Rusland aan de Trump-campagne? Abject, maar ik begreep dat de Democraten extreem slordig waren met hun digi-beveiligingen.

Al die moorden op tegenstanders van Poetin en kritische en journalisten zijn een bedreiging van een nog jonge democratie. Maar ik vind de dreigingen van Islamitisch Fundamentalisme en Noord-Korea nog verschrikkelijker, voldoende reden voor toenadering tussen de grootste grootmachten. Ook China dus, oook tegenover dat buitenland is Trump diplomatieker dan binnenlands


.