Als een emoticon
Veel mensen hebben er moeite mee een royale waardering te uiten. Ze kunnen terughoudend zijn bij de Dodenherdenking, hebben nooit een bloem gelegd.
Voor hen bestaat met de site www.erelijst.nl gelegenheid op eenvoudige wijze een van de 18.000 slachtoffers van WO2 te eren. Op de computer, met een digitaal bloemetje onder de naam van een bij hen bekende gevallene. Het lijkt een madeliefje met minder blaadjes, eigenlijk een emoticon. Banaal? Niet meer in 2017.
Het is makkelijk, op de homepage staat rechtsboven een zoekveld. Achternaam volstaat, dan verschijnen zes Bonsen op het scherm. Daaronder het verzoek een bloemetje te leggen.
Na twee muisklikken volgt nog een controle dat je niet een anoniem computerprogramma of robot bent, dan is het bloemetje gelegd.
Van de vier anderen Bonsen kwamen drie om in ‘de oost’ tegen Japan, Pieter Bons op de Atlantische koopvaardijvloot. Wat doet beseffen dat ook buiten onze grenzen veel Nederlanders hun leven gaven.
De Erelijst is samengesteld door het Niod en de Tweede Kamer. De papieren Erelijst ligt sinds 1960 bij de ingang van het Binnenhof, de digitale versie werd in 2012 door parlement en WO2-archief geïntroduceerd, maar kreeg nog weinig aandacht. Wel leidde de ontdekking dat een Brummense landverrader op de lijst onlangs tot veel publiciteit. Waarbij de digitale Erelijst nog steeds weinig aandacht heeft gekregen.